sâmbătă, 23 iulie 2011

Tragedie în Norvegia...condoleanțe pentru familiile victimelor

     Doresc să transmit condoleanţe şi putere pentru a înfrunta durerea pierderii persoanelor dragi, familiilor celor ucişi sau răniţi în atentatele sângeroase care au avut loc în urmă cu o zi în Oslo şi în insula Utoya din Norvegia. În faţa unor acte de o asemenea cruzime e greu să găseşti cuvinte. E imposibil de înţeles ce anume îi poate determina pe unii oameni să se poziţioneze împotriva umanităţii şi să comită crime atât de nedrepte.
     Atacul armat care a avut loc în cadrul şcolii de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Laburist şi în care au murit mai mult de 80 de persoane a provocat durere în rândul membrilor organizaţiei de tineret a Partidului Social Democrat. O acţiune plină de ură şi demenţă a avut loc în mijlocul unei manifestări a voinţei tinerilor de a se implica, de a-şi spune cuvântul şi de a gândi împreuna asupra modalităţilor optime de guvernare.
     Tineretul Social Democrat este alături de toţi cei care au supravieţuit celor două atacuri fără precedent în Norvegia, ne exprimăm solidaritatea şi sprijinul pentru cetăţenii care traversează această cumplită dramă.
     Trăim vremuri tot mai ciudate, şi multe din reperele pe care le cunoşteam s-ar putea schimba. Vom avea timp să analizăm în detaliu ce s-a întâmplat...şi vom vedea în ce masură aceste atacuri sunt şi altceva decât nişte accidente teribile.
     Să nu ne îmbătăm cu apă rece că în România nu este posibil un astfel de eveniment. Norvegienii nu s-au gândit nici în visele cele mai urâte la aşa ceva, dar iată că s-a întâmplat.
     Nu este doar un act de teroare, ci un atac direct împotriva democraţiei, împotriva unui popor paşnic şi civilizat, în care drepturile şi libertăţile civile reprezintă o componentă esentială a funcţionării societăţii. De altfel, modelul după care s-a creat Institutul Român pentru drepturile omului (IRDO), a fost preluat, in 1991, de la structurile neguvernamentale norvegiene.
   
     Îmi exprim deplina solidaritate faţă de poporul norvegian şi faţă de Partidul Laburist Norvegian, colegii şi prietenii noştri din cadrul PES.
     Indiferent de sursa extremismului care alimentează atrocităţile teroriste, fie ea internă, fie de natură fundamentalistă, astfel de catastrofe ne demostrază o dată în plus cât de importante sunt structurile şi politicile antiteroriste ale unui stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu